Archive for the ‘Ukens unyttige’ Category

Ukens unyttige: hand scraping

fredag, april 24th, 2009

Noen gang lurt på hvorfor Bugatti er en legendarisk bil? Det er ikke bare fordi merket er gammelt og pryder monsterbilen Veyron, men mest fordi de var bedre konstruerte, mer forseggjorte, raskere, lettere og penere enn de aller fleste andre bilmerker som eksisterte samtidig. Unntakene var kanskje like legendariske Talbot, for ikke å snakke om førkrigstidens Ferrari (kanskje bare enda mer eksklusiv): Alfa Romeo. Istedet for å bolte fjærene fast i understellet, ble de tredd gjennom nøye utskjærte hull, og motorblokkene var så nøyaktig fremstilt at de ikke hadde behov for pakninger. Dette siste ble utført ved hjelp av en håndverksteknikk som på engelsk kalles hand scraping. Verktøyet til denne teknikken er en slags stemjern for metall, og det er en møysommelig prosess å bruke disse håndverktøyene til å lage en jevnere overflate enn fresemaskiner klarer. Teknikken ble oppfunnet av Joseph Whitworth (han som har gitt navnet til tommemålene på skruene på en gammel Jaguar, du vet ;) ).

På sett og vis tror jeg begrepet “håndlaget” har en annen betydning i dag, der det kanskje like ofte betyr at det står mennesker på siden av samlebåndet og gjør en og annen inngripen.

Ukens unyttige: carillon

mandag, mars 23rd, 2009

Napoleon under slaget om BorodinoVisste du at Tsjaikovskys Ouverture Solennelle, L’Année 1812, Op. 49, bedre kjent som “1812-overtyren”, opprinnelig var skrevet med musikkinstrumentet carillon som viktig innslag? Det visste ikke jeg heller, inntil jeg slo det opp og plutselig skjønte hvofor det kan innebære visse logistikkproblemer å inkludere enkelte typer instrumenter i musikkstykker.

Jeg lurer på hva en carillon-koffert koster hos Imerslund.

Ukens unyttige: challenge coin

lørdag, januar 10th, 2009

Å tilegne meg kunnskap og fakta jeg aldri noen sinne kommer til å ha bruk for i noen slags sammenheng noe sted, det er noe av det morsomste jeg vet. Dessverre, vil noen si, for jeg plager stadig vettet av folk med distraksjoner, digresjoner og anekdoter som tilsynelatende kommer ingensteds fra. Når den lett bulende skallen min begynner på assosiasjonsrekkene sine, er det for meg bare å rolig lene seg tilbake og se hvor det ender. Mental lenkesurfing, om du vil.

Så jeg tenkte, distrahert som jeg er, at jeg skulle gi begge leserne mine eksempler på unyttige fakta og rare historier jeg har dumpet over i løpet av uka. Merk at ukene mine av og til kan ta tre måneder, og at Ukens unyttige like fort kan bli en link til et annet sted som 2000 ord med snirklete grammatikk.

På Wikipedia, der noen av gratisordene mine også kan leses, finnes det mye rart. Blant annet kom jeg over begrepet Challenge coin under lesing av noe helt irrelevant i forhold til denne noe spesielle typen mynt. Og som vanlig finner vi gutta ut hvordan vi kan få selv de nyttigste ting vevd inn i ritualer som baserer seg på øl.

Hvordan du får dreid samtalen over på dette temaet er jeg mere usikker på, men det blir opp til deg ;)