Lydspor

Lydspor

Har du det? Et lydspor?

Jeg har. Det varierer hva det inneholder og hva det brukes til, men det er alltid der. Skyld på overforbruk av film og populærkultur eller hva du vil, men det er vanskelig å ikke ha en sang i hodet til enhver tid og til enhver anledning.

Hvis du skulle satt lyd til enkelte episoder, hva ville det blitt? Hvilken lyd var det på da det skjedde saker og ting med deg? Siden de aller fleste av oss ikke komponerer selv må vi ty til hylla med de platene vi har. Har du ingen plater med musikk på, det være seg vinyl, CD eller andre formater, så skjønner du antageligvis ikke hva jeg prater om. men åkkesom, oppi den hylla med plater skjuler det seg sikkert mange favoritter - plater og låter du tar fram oftere enn andre.

Lydspor, ikke sant? Nå er vi inne på noe.

Her er noen av mine. Tolk dem som du vil. Har du hørt noen eller alle disse har du sikkert ikke samme forholdet til dem som meg, men det er jo heller ikke meningen. Lista er ikke rangert på noen måte.

1. Rolling Stones - Time Waits For Noone
Når du passerer 37 og lurer på hva som egentlig skal skje nå. Hvor faen ble det av alle planene dine og de folka du en gang kjente?

2. Tom Waits - On The Nickel
Når du treffer gamle kompiser det ikke gikk så bra for og du lurer på hvem som har definert din egen tilværelse som “bra”. The proof is in the pudding. My ass.

3. Sigur Rós - Vaka
Lydsporet til det å sitte en halv time og se på unga som leker med Barbideukker uten å ense deg mens de småprater med seg selv. Rører du en finger er det over.

4. Kim Larsen & Yankee Drængerne - In The Wings
Når du plutselig blir på knærne etter ei du har kjent i 10-15 år. Jeg kødder ikke. Ikke nå.

5. System Of A Down - Mr. Jack
Hver gang Dubya er på teven. Tomater er valgfritt.

6. Terje Rypdal - Ørnen
Når du går ned fra Eineåsen sammen med sola. På veien hjem treffer du ingen og det er en helt stille natt til søndag sent i juni.

7. Metallica - Seek And Destroy (Live)
1986: Rett før gutta avslutter vorspielet og stikker på byen, testosteronet er rett oppunder kokepunktet og to hundrelapper og litt småmynt fra forrige helg brenner i lomma. Det er sommer, du er 19 og det er lyst hele natta til sent i august.

8. The Waterboys - Every Breath Is Yours
Da du la på røret etter to og en halv time i telefonen og holdt på å gå på veggene etterpå fordi du ville ha mer. Dessverre skulle jeg på jobb tre timer senere.

9. Vidar Vang - Highways Of My Mind
Når alt teknisk sett er helt fantastisk bra, men det allikevel er noe som gnager deg i stykker innenfra. Og så får du ikke sove. Så får du en SMS…

10. Saxon - Strangers In The Night
Du har fått akkurat den B-posten du har gått og venta på hele dagen. “For god’s sake get your ground lights on…” ;)

11. Tom Waits - Whistle Down The Wind
Hver gang du lurer på hvorfor i allverden du flytta hjemmefra og ikke klarer å komme på alle de gode grunnene du hadde til det før, sett på denne.

12. The Beatles - I Want You (She’s So Heavy)
Du kan jo sjøl gjette hva en sang med denne tittelen passer til.

13. Tom Waits - Jersey Girl
Den sto på akkurat da jeg knytta slipset og skulle ut en gang. Synd hun aldri dukka opp, og rart hvordan sanger kan bytte mening og fortsatt høres ut som før.

14. Tom Petty - Free Fallin’
She’s a good girl… synger Petty. Det varte ganske lenge før det endra seg. Fallhøyde kan være fatalt.

15. Clawfinger - Truth
Et eller annet utested som lå der TGI Friday’s ligger nå. Gulvet var dekket av ølklissete glasskår og alle ville hjem bortsett fra meg. Det var første gangen jeg hørte den. På vei hjem sovna jeg på T-banen.

16. Jokke & Valentinerne - To Fulle Menn
Geir og meg og en usannsynlig bra hybelfest i Bodø. Vi spleisa på singelen på Koch tidligere på dagen. Innercoveret er fortsatt signert av alle som var på festen, og de fleste hadde hockeysveis. Tror jeg. Kan godt hende det er på en annen plate.

17. Foo Fighters - Next Year
Jeg kjørte hjem fra Hafjell og stoppa underveis for å få meg kaffe til resten av turen hjemover. Det var sent, midt i uka og ingen andre mennesker der enn vakta på stasjonen og meg selv. Vi småprata stille en halvtime og så kjørte jeg videre etter å ha fått et smil med på veien.

18. Smashing Pumpkins - Thirty Three
Fra øverst i Lommedalen er det lang vei hjem på gamle joggesko når det silregner. Jeg måtte høre sangen flere ganger på øreproppene før jeg begynte å skjønne hva den handlet om. Nå er den bare Lommedalssangen.

19. Rush - La Villa Strangiato
“Exit … Stage Left” var den eneste kassetten jeg hadde en gang jeg måtte kjøre over snaufjellet til Sverige. Aner ikke lengre hvor kassetten er, for jeg skulle gjerne rammet den inn. Uten den kjøreturen hadde nok ting vært litt annerledes i dag.

20. Bob Dylan - Mississippi
“Only one thing / I did wrong / stayed in Mississippi / a day too long”. Oppsummerer de siste årene mine skremmende bra. Ikke lett å kaste seg ut i nye ting når man når en viss alder og har ansvaret for flere enn seg selv. “I was raised in the country / I’ve been working in town / I’ve been in trouble ever since I set my suitcase down”. Sikkert mange fra bygda som skjønner den.

Leave a Reply