Hvor kjøpte du adresselista di, sa du?

I forbindelse med ting & tang jeg driver med på jobben, opererer jeg med en passe lang liste med mailadresser som kun får spam. Det vil si, adressene er plassert på steder der de kun kan plukkes opp av det som i spam-sjargongen kalles scrapers eller harvesters. I løpet av de seks siste årene har de mottatt, prosessert og rapportert inn mange titalls tusen spam. Det kommer aldri noensinne mail fra adressene, og de kan ikke melde seg på nyhetsbrev eller kampanjer. Adressene er hemmelige og hensikten med dem kjennes kun av meg.

I går fikk en av dem en mail fra Moda Prima Design House, en norsk importør av Italienske herreklær, og i natt kom det en til. Domenet moda-prima.no har kontaktadresse hos Blue Bricks Software Waldal, et enkeltmannsforetak i Oslo. Spammen er sendt fra PR-byrået Zignal via Crystones servere i Sverige. Med andre ord et plausibelt scenario når et foretak opererer på web og skal sende ut nyhetsbrev.

Moda Prima Design House klarer jeg ikke å finne i Brønnøysundregistrene (kanskje det er et NUF?), og kontaktmailen som er oppgitt i spammen er til en kar som heter Martin.

Du har et problem, Martin. Hvor enn du fikk listen med mailadresser til reklamen din fra, så har du blitt lurt. De som solgte deg listen har med vitende og vilje inkludert adresser det vet ikke virker eller er såkalte spamtraps. Eller, vitende og vilje, fru Blom. Antageligvis har de bare gitt blaffen og solgt en liste med flest mulig adresser på. Jeg har flere ganger sett spam for adresselister der det garanteres for at alle adressene har meldt seg på et eller annet, og i tillegg tilhører bedrifter. I Norge er det som kjent fritt frem for en bedrift å sende spam til en annen. Så vidt jeg vet har ikke spamfellene mine startet enkeltmannsforetak, men hvem vet hva de holder på med der oppe på serverrommet om nettene ;)

Crystones mailservere er i skrivende stund ikke på noen blokkeringslister, kanskje fordi volumet er lite i den store sammenhengen, eller at Crystone har reagert i tide og stoppet utsendelsene. At hverken Zignal eller Crystone har rutiner for å vaske slike adresselister syns jeg er merkelig. Kan ferske kunder virkelig bare troppe opp med 50.000 mailadresser og få sendt ut hva det skal være, eller har mottakerdomenene kun blitt sjekket demografisk, dvs. om de er registrerte i Norge eller ikke, sånn at den norskspråklige spammen skulle treffe “riktig”?

Leave a Reply