Ukens unyttige: hand scraping

Noen gang lurt på hvorfor Bugatti er en legendarisk bil? Det er ikke bare fordi merket er gammelt og pryder monsterbilen Veyron, men mest fordi de var bedre konstruerte, mer forseggjorte, raskere, lettere og penere enn de aller fleste andre bilmerker som eksisterte samtidig. Unntakene var kanskje like legendariske Talbot, for ikke å snakke om førkrigstidens Ferrari (kanskje bare enda mer eksklusiv): Alfa Romeo. Istedet for å bolte fjærene fast i understellet, ble de tredd gjennom nøye utskjærte hull, og motorblokkene var så nøyaktig fremstilt at de ikke hadde behov for pakninger. Dette siste ble utført ved hjelp av en håndverksteknikk som på engelsk kalles hand scraping. Verktøyet til denne teknikken er en slags stemjern for metall, og det er en møysommelig prosess å bruke disse håndverktøyene til å lage en jevnere overflate enn fresemaskiner klarer. Teknikken ble oppfunnet av Joseph Whitworth (han som har gitt navnet til tommemålene på skruene på en gammel Jaguar, du vet ;) ).

På sett og vis tror jeg begrepet “håndlaget” har en annen betydning i dag, der det kanskje like ofte betyr at det står mennesker på siden av samlebåndet og gjør en og annen inngripen.

Leave a Reply