Torner

I formiddag sto jeg på terrassen og kikka ut over den frimerkestore hageflekken min. Det er to rosebusker i den, en hekk av en eller annen type, en annen hekk av en eller annen annen type, masse rabarbra og litt planter og vekster jeg aldri klarer å klassifisere som ugress eller ikke. Plenen ble fiksa på høsten for et par år siden, for det var ikke lett å skubbe den gamle rustne manuelle klipperen bortover berg- og dalbanen. Nå er den litt slettere, selv om den fremdeles er langt fra green-standarden de sikkert har på golfbanen oppi her.

Ferie har jeg også, og litt bedre tid til å pusle med jungelhagen enn jeg ellers har eller tar meg. Så snudde jeg bare, gikk inn og henta hansker og noe hageutstyr jeg har liggende. Deretter satte jeg i gang.

I bedet ved siden av kompostbingen dukka det etterhvert opp et par vekster som ligna litt på rosebusk, men stilkene var mye tynnere enn på de to andre (og den som har gjemt seg i den store hekken men som jeg tror ikke er en rosebusk. Den har torner ihvertfall). Jeg kunne ikke huske å ha sett den før, men den må jo ha vært der en stund.

Du skjønner kanskje nå at hagen stort sett steller seg selv, og hvis du vet kiloprisen på vassause, så er jeg svært interessert i å høre den. Kanhende er jeg rik.

Så kom jeg på det. Da de forrige eierne flytta ut tok fruen i huset meg til side og viste meg rundt i hagen. Det tok ca. to minutter. Det viktigste hun viste meg var en enkel rose som var plantet akkurat der det nå sto en bitte liten rosebusk. Rosen hadde vært i brudebuketten hennes året før jeg overtok leiligheten.

Kan en rose bli en busk om du bare lar den bli i fred, og hadde det vært roser på greinene i fjor? Og hvordan får man en avskjært plante til å vokse i jord? Pleier det å være torner på rosene i en brudebukett? Jeg vet ikke. Jeg husket ikke. Jeg husker ikke og vet ikke sånt. Kanskje jeg burde. Jeg burde mange ting.

Jeg tenkte en liten stund på å ringe de forrige eierne og fortelle at rosestilken hun hadde plantet levde i beste velgående og hadde blitt til flere stilker på felles rot, men jeg lot det være. Jeg ble bare sittende på kne foran busken og se på alle tornene.

Noen ganger, når du oppdager noe nytt og forteller det til noen, så får du et slags smil tilbake og følelsen av at alle andre har visst det lenge. Om torner og sånt, for eksempel.

Jeg lurer på om det kommer roser på disse små stilkene i år. Det hadde vært moro, men jeg kommer nok ikke til å ringe noen og fortelle det.

Leave a Reply